HTML

Kintfőzde

"Van-e olyan, hogy valaki a street food Indiana Jonesa; vagyis hogy szívesen matat a könyvtárban, ugyanakkor maga húz partedlit, ha valahol felcsap egy még ismeretlen BBQ-sütő vagy egy gulyáságyú füstje? Ha van, megpályáznám az állást." (ÍzRájder)

Friss topikok

  • lapjakab: Nagyon jó a fish&chips-es párhuzam! mindigmavan.blogspot.com (2010.05.22. 12:28) Római aroma
  • blizma: Van pár dolog,amit átvehetnénk a buta és műveletlen ámerikaiaktól-pl.halálbüntetés,szólásszabadság... (2010.05.20. 15:11) Amerikában jöttek

Linkblog

Archívum

ÍzRájder útra kél

MrSzpoj 2010.05.19. 12:41

 

 Helló, ÍzRájder vagyok.

Egy viszonylag újkeletű amerikai jelenség, az úgynevezett gourmet food truckok mozgalma sarkallt arra, hogy a gasztrovilág egének szokásos vertikális pásztázásától elrugaszkodva inkább a horizontális szemlélődés mellett döntsek.

Vertikalitáson, természetesen, azt - az egyébként a franciák által kifejlesztett - párás magasba tekintést értem, amelynek egekbeli fókuszában a séf mint Művész, újabban mint Tanító, sőt mint Guru és (részben feng shiu tanácsadó) heyezkedik el.

Az örökké éhes esztétikai érzék ilyetén táplálása, persze, épp oly normális, mintha jegyet váltanánk a Van Gogh-kiállításra, de közben azért lássuk be: a tömegek nem Gordon Remsayhez vagy Jamie Oliverhez térnek be vacsorálni.

A filozófia alapkérdése, ugye, ez: miért van egyáltalán valami, miért nem inkább a puszta semmi? A miénk: található-e gyémánt félkrajcár a tömegkoszt szemtédombján?

Vitaindító példának éppen eme gourmet food truckokat említem, amelyek lényege: finoman adni olcsót és jót. A fast foodos szemlélet itt száműzött, kész alapanyagokból senki nem dolgozik; az egész nem más, mint rousseau-i visszatérés a valódi paradicsomhoz, az állatból készült húshoz - ecetet rá, ecetet rá! 

 Csendben jegyzem meg: automatikusan bevillanhat az Üvegtigris, mint a mindent megelőző magyar lelemény példája. De ne feledjük: az Üvegtigris Lalija azért nem egy ízrájder, gondoljunk csak arra, ahogy összeszabja a hotdogot! A filmet szeretjük, de nem a kulináris gyönyör miatt. Épp azt mutatja, hogy a gyorséttermi ágazatban is vannak mélységek és magasságok - itt az előbbi tátong setéten.

Adjuk hát ki a jelszavakat: keresd a mesterember séfet! Éljenek a konyhák élmunkásai! Találjuk meg együtt mindennapi kenyerünk szállítóit.

Szóval irány az utca, és lássuk, mit eszünk valójában!

Címkék: kritika humor gasztro gastro

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kintfozde.blog.hu/api/trackback/id/tr872015229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása