HTML

Kintfőzde

"Van-e olyan, hogy valaki a street food Indiana Jonesa; vagyis hogy szívesen matat a könyvtárban, ugyanakkor maga húz partedlit, ha valahol felcsap egy még ismeretlen BBQ-sütő vagy egy gulyáságyú füstje? Ha van, megpályáznám az állást." (ÍzRájder)

Friss topikok

  • lapjakab: Nagyon jó a fish&chips-es párhuzam! mindigmavan.blogspot.com (2010.05.22. 12:28) Római aroma
  • blizma: Van pár dolog,amit átvehetnénk a buta és műveletlen ámerikaiaktól-pl.halálbüntetés,szólásszabadság... (2010.05.20. 15:11) Amerikában jöttek

Linkblog

Archívum

Római aroma

MrSzpoj 2010.05.20. 11:03

(Hadd kezdjem képzavarral!) Szeretnék rögvest pontot tenni a tévedés setét egét borító felhő végére: az utcai étkezés nem a csórók kiváltsága - tekintsük a 'csóró'-t akár a Pasolini-féle, akár a Voga és Turnovszky által megénekelt aspektusból.

Linda Civitellót idézem, aki kiváló munkájában (Cuisine and Culture - A History of Food and People. Wiley 2004) leírja ugyan, hogy a római bérházakban nem volt konyha ezért az ott lakó alsóbb néposztályokbeli polgároknak utcai árusoktól kellett beszerezni az éllemiszert, de azt is említi, hogy a gazdagok, akiknek a családi körben elköltött reggeli és vacsora volt a fő étkezés, ebédet ugyancsak az utcáról hozattak.

Igaz, ez a szó szoros értelmében nem utcai étkezés, és mégis az.

Namármost erről jut eszembe, amit Stephen Mennel ír (The sociology of food : eating, diet and culture. Sage Publications, 1993), tudniillik, hogy az úgynevezett take away már jóval a McDondald's megjelenése előtt ismert volt; bizonyság erre az Angliában és Ausztráliában

oly népszerű fish & chips műfaj.

A premisszákat tehát kövesse a konklúzió: utcán enni és/vagy haza vinni az ételt nem ciki, nem alantas, és a módszer feltalálásához nem volt szükség a hamburgerláncokra, mint előképre: benne gyökerezik a kultúránkban.

(ÍzRájder)

 

Címkék: kritika kult humor irodalom evés gasztro gastro street food kintfőzde

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kintfozde.blog.hu/api/trackback/id/tr262017574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lapjakab 2010.05.22. 12:28:09

Nagyon jó a fish&chips-es párhuzam!

mindigmavan.blogspot.com
süti beállítások módosítása