HTML

Kintfőzde

"Van-e olyan, hogy valaki a street food Indiana Jonesa; vagyis hogy szívesen matat a könyvtárban, ugyanakkor maga húz partedlit, ha valahol felcsap egy még ismeretlen BBQ-sütő vagy egy gulyáságyú füstje? Ha van, megpályáznám az állást." (ÍzRájder)

Friss topikok

  • lapjakab: Nagyon jó a fish&chips-es párhuzam! mindigmavan.blogspot.com (2010.05.22. 12:28) Római aroma
  • blizma: Van pár dolog,amit átvehetnénk a buta és műveletlen ámerikaiaktól-pl.halálbüntetés,szólásszabadság... (2010.05.20. 15:11) Amerikában jöttek

Linkblog

Archívum

Nem Erkel Ferenc Hamburgerező

MrSzpoj 2010.05.25. 10:11

Gyula városa sok mindenről nevezetes; például arról, hogy az 1858-ban megnyílt Pest-Arad vasútvonal jól elkerülte, és csak 1871-ben kapcsolódott be a Nagyvárad-Fiume vonalon keresztül a nagy vérkeringésbe, addigra azonban már Békéscsaba lett a régió központja – de ez mai vizsgálódásunk szempontjából prehisztorikus előjátéknak tekinthető.

 Olyik felfedező a húsgyár (s vele a neves kalbász) miatt említi a várost, olyik a fürdő vagy a várszínház miatt, amelynek némely nyári előadását – mint arról a sajtó tudósít – muszáj letiltani a vártó kecskebékáinak iszonyú kuruttyolása miatt.

 Én azonban három más érdemet említenék. Az egyik, hogy Gyula igen szép, rendezett, tiszta város, amely karakterében inkább idézi a pannon táj ékszerdobozait, mintsem a szikár, s általam amúgy nagyon kedvelt Alföld népes településeit (lásd Petőfi kirohanásait a debreceni viszonyok ellen!). A másik, hogy emez az országnak egyetlen olyan szeglete, ahol a fagylaltot nem gombócban, hanem gömbben mérik. A harmadik pedig mai szemlénk tárgya.

A rettentően szerényen Hamburger Bárnak keresztelt intézményről van szó, Gyula egyik ikonjáról. Fennállásának legalább két évtizede alatt átnevezhették volna Feri bácsi betérőjére,  vagy Délutáni Menzára, vagy – a városban érettségizett feleségem megjegyzését kopírozom itt – Gyula nagy szülötte után akár Erkel Ferenc Hamburgerezőre is, de nem: maradt Hamburger Bár. 

 

 

A legutóbbi időkig csak utcai kiszolgálással működött oldalt, de ma már széles portál is várja a Béke sugárút szökőkútja felől érkezőket, a portál mögött pedig jól kitalált, tiszta, kellemes hangulatú étterem rejlik. Érdemes megjegyezni, hogy az utcai ablaktól nem messze lángosos működik; a két vendéglátós hely – legalábbis szellemi – kapcsolatát a helybeliek „a lángososig állt a sor” megjegyzéssel szokták jellemezni.

 

 

 

 

A Hamburger Bár nem csak Gyulát látja el, rokoni informátoroktól tudom, hogy a környékbeli településekről szokás péntek vagy szombat esténként beugrani, és húszasával hazavinni a burgert vagy a dönert a szomszédoknak, barátoknak satöbbi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az étlapon a hamburger legalább két tucatnyi változata szerepel, valamint kebab pitában. A pékáru helyben készül, ami nagyon nem mindegy. Nem hittem volna, hogy dönerben nekem tudnak újat mutatni, pedig de. A kívül ropogós, belül omlós pitába rejtett pulykahús, zöldség igen ízletes. Egy adag 600 Ft, ami átlagos árnak tekinthető.

 

 

 

Egy hiányosság: a húsz év alatt felfejlődött étterem igen jól menedzselt, a vendéglátós portálokon is ott a kínálata, de saját honlapja nincs. Még abba érdemes volna beruházni.

 

Mindenesetre nekünk igen kellemes pünkösd kora délutánunk telt ott, amelyet a 100 éves cukrászdában folytattunk néhány gömb fagylalt mellett.

 

(ÍzRájder)

 

 

Címkék: humor gyros város gasztro gyula gyorsétterem gastro étkezés döner street food hambruger

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kintfozde.blog.hu/api/trackback/id/tr772029551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása